Ангела Меркел вече официално не е федерален канцлер на Германия -

...
Ангела Меркел вече официално не е федерален канцлер на Германия -
Коментари Харесай

Меркел вече официално не е канцлер

Ангела Меркел към този момент публично не е федерален канцлер на Германия - през днешния ден, в деня на учредителното съвещание на новия състав на Бундестага, президентът Франк-Валтер Щайнмайер връчи на нея на членовете на кабинета й формалните писма за привършване на пълномощията им, заяви Дойче веле, представени от news.bg.

В сходство с чл.69 на немската конституция Щайнмайер прикани Меркел да остане като изпълняваща функциите на канцлер до полагането на клетва от бъдещото държавно управление. Тя от своя страна разпореди на членовете на кабинета си да извършват досегашните си функционалности до момента в който не бъдат излъчени нови министри. Конституцията на Германия задължава канцлера да остане на поста си до момента в който новият състав на Бундестага не избере негов правоприемник.

Правомощията на изпълняващия длъжността канцлер и неговия кабинет остават същите, както преди края на постоянния мандат, но по традиция " преходното " държавно управление не взема значими политически решения.

На учредителното съвещание на Бундестага Меркел и членовете на кабинета, които също като канцлера не заеха депутатски кресла, седнаха на трибуната, отредена за почетни посетители.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР